Radioamateurs oefenen noodscenario

Bij grote ramp blijft radiocommunicatie bestaan

MEEUWEN – Radioamateurs hebben dit weekend een grote noodoefening in een veld in Meeuwen gehouden. Wanneer bij een ramp alle communicatiemiddelen uitvallen, zal beroep gedaan worden op de radioamateurs.

Enkele tientallen radioamateurs zakten afgelopen weekend af naar een veld in Meeuwen voor een grote noodoefening, georganiseerd door de Limburgse radioamateurs. ‘In deze oefening is België uitgeroepen tot rampgebied. Alle vaste communicatiemiddelen zijn uitgevallen en er is een stroomonderbreking’, zegt Marc Cosemans van de organisatie. ‘Bedoeling is om zo snel mogelijk zendmasten en apparatuur in werking te stellen en contact maken met de buitenwereld’, voegt radioamateur Rudi Geerits toe. ‘De nadruk ligt op de paraatheid bij het verzorgen van communicatie in noodgevallen. Tijdens een veldslag moeten we kunnen aantonen dat we op korte tijd een volledig autonoom radiostation kunnen opbouwen en bedienen.’

Radioamateurs lijken niet meer van deze tijd. Toch krijgen de hobbyisten grote erkenning en blijven ze belangrijk. De radioamateurs leverden in het verleden belangrijk werk in de radiocommunicatie. De meeste radioamateurs zijn uitstekende technici die hun eigen toestellen bouwen. ‘De meesten onder ons zijn ooit gestart uit interesse voor techniek, maar ook de adrenaline om met iemand uit de andere kant van de wereld contact te maken, was groot’, zegt Marc. ‘Het internet en de gsm bestonden toen nog niet.’

Vandaag bestaan er tal van wedstrijden waardoor de radioamateurs interesse blijven hebben in hun hobby. ‘Er is elke week wel een wedstrijd, die gaan van contact maken met zoveel mogelijk landen tot contact maken met bepaalde eilanden.’

Daarnaast blijft de radiocommunicatie ook de meest betrouwbare manier van communiceren. ‘De eerste hulp na de tsunami en 9/11 is op gang gekomen door radiocontact.’ Ook in België worden radioamateurs speciaal opgeleid om bij rampen de civiele bescherming, rode kruis en andere hulpdiensten bij te staan. Vandaag zijn er in ons land 5.000 radioamateurs met een licentie. ‘Dit willen niet zeggen dat ze alle vijfduizend nog even actief zijn. Radioamateurs vind je vooral in de leeftijdscategorie van veertig tot tachtig jaar. Het is belangrijk om de jeugd warm te maken voor de hobby. Daarom is deze noodoefening dan ook speciaal naar jongeren gericht’, zegt Rudi. Zijn zoon Sven Geerits (13) is de jongste radioamateur in ons land. ‘Het is een niet-alledaagse hobby. Ik leer er Engels en Duits mee spreken’, zegt Sven. ‘Ik wil zoveel mogelijk contact maken met verre landen. Dat vind ik het plezantste.’

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.